Морганит - Розовият изумруд

Морганит - Розовият изумруд
17 май 2021

Морганитът е от групата на берила. Открит е в началото на ХХ век в Калифорния и името му е посветено на гемолога Дж. Пиърпойнт Морган. Кристалът притежава висока стойност като ювелирен камък, заради голямата си издръжливост, прозрачност и силен, почти диамантен блясък. На цвят може да е бледорозов, тъмнорозов, лилав, цвят сьомга или прасковенооранжев. Цветът му се свързва с наличието на манган и/или цезий и литий.

Нежните, топли цветове и нюанси превръщат морганита в един от най - търсените и предпочитани камъни от  дизайнерите на  ювелирни къщи, бижутери, експерти  и ценители. В последните години се превръща в предпочитан камък за годежни и сватбени бижута в съчетание с бяло злато или сребро. Морганитът преди всичко се очертава като камък за романтици.

Розовият му цвят се свързва с новата любов, романтиката и чувствеността. Когато кристалът е с прасковен цвят, той усилва приятелските чувства и роднинската привързаност. На двойките, които се обичат, дарява доверие, преданост и разбирателство. На жените придава обаяние и им помага да привличат любов към себе си.

Прави дамите неотразими!

Танзанит – символът на разкоша

Символ на разкош, елегантност и висок стил.

прочети още